Wethouder Ebbenlaan 131, 5701 AH Helmond

Het gebouw

Bouwperiode: 1936-1940
Bouwstijl: Traditionalisme
Architect: Roffelsen, C.
Gevels en Materialen: Baksteen. Gebruik van hardsteen als decorelement. Boogfriezen. Spaarvelden. Steunberen met horizontale bovenafsluiting.

De kerk ontleent zijn naam aan de Heilige Leonardus van Veghel, één van de martelaren van Gorcum. Het was bouwpastoor Brandsma die parochie en kerk deze naam gaf.

De basis

Door terugloop van het kerkbezoek was de Leonarduskerk eind jaren 90 leeg komen te staan. De gemeente Helmond had de kerk overgenomen van het bisdom. Na een leegstand van enkele jaren werd er een nieuwe bestemming gevonden. In samenwerking met de gemeente, Groepscare, ontwikkelaar voor gezondheidscentra, en de toekomstige gebruikers van het centrum werd een plan ontwikkeld om van de voormalige kerk een wijkgericht gezondheidscentrum te maken. De basis voor een positieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is in deze periode van ontwikkeling gelegd.

Combinatie van modern en traditioneel

Omdat de kerk een rijksmonument is mocht er aan het uiterlijk van de kerk in principe niets veranderen. De enige concessie die gedaan is, is een lichtstraat in het dak om voldoende lichtinval te bewerkstelligen. Ook het interieur van de kerk moest zoveel mogelijk onaangetast blijven. Hiertoe is een min of meer vrijstaand gebouw in de kerk geplaatst. Alle gebruikte materialen zijn door bestaande openingen naar binnen gebracht en zouden indien nodig weer verwijderd kunnen worden. Hierdoor blijft het in principe mogelijk de kerk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Deze nieuwbouw binnen de huid van de kerk laat zien dat modern en traditioneel uitstekend te combineren zijn. De sprekende kleuren van de binnenschil geven de kerk een warme en toch frisse uitstraling.

Samenvattend mag gesteld worden dat multidisciplinaire samenwerking een prachtig gezondheidscentrum gecreëerd heeft waarin de monumentale kerk zijn oorspronkelijke parochie/wijkfunctie volledig heeft behouden.